10 tips voor een veilige (vakantie)vaart

Geplaatst op 19-07-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Varen doe je samen
 1. Zorg dat de boot (technisch) in orde is voor je gaat varen. Zorg voor volle, schone tanks, volle accu’s, controleer het koelwater en het motoroliepeil.
  Meer informatie in het Kenniscentrum: Vaaruitrusting

 2. Ga goed voorbereid op reis. Check de weersverwachting. Weet waar je gaat varen, neem actuele waterkaarten en de almanak mee. Check eventuele stremmingen.
  Meer informatie in het Kenniscentrum: Reisvoorbereiding en op www.vaarweginformatie.nl.

 3. Ken de vaarregels en handel daarnaar. Kijk goed om je heen en houd uitkijk. Zorg dat je zelf ook gezien wordt. Draag een reddingsvest aan dek.

 4. Vaar een duidelijke koers: vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Verander niet plotseling van koers. Laat andere schippers duidelijk zien wat je van plan bent.

 5. Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen. Ze hebben voor de boeg een dode hoek, van soms wel 350 meter. Kies koers en snelheid zo, dat je uit die dode hoek blijft. Vuistregel: als je de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij jou ook zien.

 6. Geef beroepsvaartuigen de ruimte. Ze zijn groot en zwaar. Ze kunnen niet snel stoppen en hebben veel manoeuvreerruimte nodig. Houd rekening met de golfslag en de zuiging die vrachtschepen veroorzaken.

 7. Dring bij bruggen en sluizen niet voor, sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen, maar gebruik de wachtsteiger. Passeer de geopende brug vlot en veilig. Zorg dat je in een sluis aan beide kanten kunt afmeren, dus hang aan weerszijden stootwillen op.

 8. Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.

 9. Gebruik de marifoon (zend- en ontvangstinstallatie), dit is de beste manier om contact te maken met andere schippers en verkeersbegeleiders. Voor marifoongebruik moet je wel examen doen.

 10. Vaar alcoholvrij. Net als in het wegverkeer ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille.

infographic-veilig-het-water-op-10-tips-varen-doe-je-samen