Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht

Geplaatst op 13-01-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Watersportverbond

In de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) zijn bestuursleden van verenigingen per 1 juli 2021 individueel en hoofdelijk aansprakelijk. Naast de persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid moeten besturen een aantal zaken omgaande stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur goed afspreken en regelen. En moeten vele gemaakte afspraken statutair via de notaris vastgelegd gaan worden.

De wet wil dat bestuur en besluitvorming binnen de vereniging goed is omschreven en vastgelegd. Om sportverenigingen te helpen om aan de nieuwe wet te voldoen werkt NOC*NSF samen met o.a. het Instituut voor Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB) keihard aan het realiseren van de nodige informatie. 

Stappenplan helpt bij nemen van maatregelen
In het WBTR-programma zet een stappenplan de verplichtingen in duidelijke taal uiteen en helpt verenigingen bij het nemen van de juiste maatregelen. De huidige planning voor het stappenplan gaat uit van de lancering op 19 januari 2021. Zodra de effecten hiervan op de Kralingsche Zeilclub bekend zijn delen wij deze informatie via nieuwsbrief en onze website.

Webinar terugkijken
Op 3 december organiseerden NOC*NSF en het IVBB samen een webinar over de nieuwe WBTR waar alle verenigingen aan moeten voldoen. Meer dan 1.600 bestuurders uit de verenigingswereld hebben de webinar gevolgd dat ging over de WBTR en het stappenplan om aan de wet te voldoen. Het is mogelijk de webinar nog een keer terug te kijken. Wij vokgen de informatie nauwgezet. Zodra er meer informatie beschikbaar is delen wij dit met onze leden. Kijk voor meer informatie op de website: www.wbtr.nl