KPO verslag

Geplaatst op 19-12-2020  -  Categorie: Algemeen

Kralingse verlaat

De sluis wordt verbouwd zodat bij het schutten geen boezemwater meer naar de plas vloeit. Het werk vordert en de bedoeling is dat voor het eind van het jaar alles gereed is. Er zijn ook plannen om te zorgen dat de sluis op afstand bediend kan worden. In eerste instantie zou dit in mei aanvangen. Nu is besloten om dit na het zomerseizoen van 2021 te doen. Nadere info volgt t.z.t.

De toevoer van water om de plas 's zomers op pijl te houden gaat via een defosfateringsinstallatie. Deze is alleen te klein om met heel warm weer genoeg door te laten. In verband met de nieuwe plannen om een nieuwe woonwijk te bouwen (Nieuw Kralingen), zal de installatie verplaatst moeten worden. Deze wordt dan ook meteen vergroot. De bedoeling is dat half 2021 de plannen daarvoor goedgekeurd worden. De termijn van de uitvoering is nog niet bekend.

Kralingsche plas

Om de blauwalg tegen te houden is het de bedoeling dat ze de plas gaan afzanden met 1 mm Phoslock. Alle technische instituten hebben aangegeven dat het op de Kralingse Plas zou moeten werken. Er wordt nu een brief opgesteld voor de gemeenteraad. Verwachting is dat het afzanden pas na het zomerseizoen zal gebeuren.

Tot slot is zijn ze nu eindelijk begonnen met de bouw van een nieuwe jachthaven van de familie de Jong aan de plaslaan. In het voorjaar verwachten we dat de haven geopend kan worden met een prachtig nieuw gebouw.