KZC zeilers bij nieuwe instroom Topzeilacademie

Geplaatst op 27-10-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Bron: Watersportverbond

De Topzeilacademie van het Watersportverbond is dé plek waar de huidige en potentiële Nederlandse topzeilers zich voorbereiden richting medailles op de Olympische Spelen. Hier worden de beste zeilers van het land opgeleid en begeleid, die de volgende Marit Bouwmeester, Lilian de Geus, of Bekkering&Duetz willen worden. Deze maand stroomt er een flinke lichting nieuwe zeilers in bij de Topzeilacademie, uit verschillende klassen en van verschillende niveaus. Met name de High Perfomance-klassen, de 49er en de 49erFX, kunnen een flinke groep getalenteerde nieuwe sporters verwachten. Het is voor het eerst dat zo’n grote groep zich bij de Topzeilacademie meldt.

Jacco Koops, eindverantwoordelijke voor het Talentplan van het Watersportverbond, legt uit waar deze grote groep sporters “ineens” vandaan komt: “We hebben een structuur opgezet om een continue aanwas te krijgen van nieuw talent richting de Topzeilacademie. We zetten Regionale Trainings Centra op, zodat de aanwas vanuit verenigingen terecht kan bij deze RTC's. De meest talentvolle zeilers kunnen zich vervolgens selecteren voor training bij het Nationaal Training Team (NTT); een groep zogenoemde “beloften” die traint in Medemblik met als doel door te stromen naar de Topzeilacademie.

We werken in deze nieuwe structuur samen met klassenorganisaties. Samen brengen we de kwaliteit van de NTT’s in Medemblik tot een hoger niveau. Dat doen we bijvoorbeeld door de coaches van de talentploeg (naast hun programma van de academie) ook een gedeelte in het zetten op het NTT en door jonge getalenteerde coaches te begeleiden en op te leiden. Daarnaast intensiveren we het totale programma voor de zeilers. De doorstroom van de NTT-jeugd naar de academie verloopt hierdoor sneller, omdat de zeilers simpelweg sneller op een hoger niveau leren zeilen.”

En dat het bevorderen van een snellere doorstroom werkt, blijkt nu wel. Een groep van bijna 20 zeilers stroomt dit jaar in bij de Topzeilacademie. “Dat hebben we overigens echt niet alleen te danken aan onze nieuwe structuur. Daarvoor is het nog te vroeg. We mogen super blij zijn met coaches als Rob Sepers en Dirk Nico Bennen, die zich al jaren bezighouden met het opleiden van zeiltalent. Zij hebben een fantastische basis gelegd, waarop we nu verder kunnen bouwen.”

De nieuwe sporters die zich dit jaar bij de academie voegen zijn:

Eenmanslijn
Laser Radial – Sarah Bos en Aleksandr Moliakov
Laser Standard – Marnix Bos en Erik Voets

High Performance-lijn (49er/49erFX)
Ismene Usman, Svea Karsenbarg, Emma Siewers, Florine Bramervaer, Julia van der Vaart, Tess Wilschut, Femke van den Berg, Merle Louwinger, Annabel Wickel, Ties Verploegh, Christiaan Griffejoen, Thomas Snoek, Pim Schep, Manus Offerman

Kaj Böcker, een van de coaches die de groep jonge High Performance-zeilers zal begeleiden, kijkt uit naar de komende periode: “We starten nu met een nieuwe lichting zeilers aan de Topzeilacademie. In deze fase van het project focussen we op veel uren op het water en kwalitatief goede trainingen. Dit najaar zullen we opstarten in Scheveningen met trainingen in de gym en op het water. In de winter volgen nog trainingsstages in Portugal en Spanje.  Het is bijzonder dat we dit met zo'n grote groep zeilers mogen doen en ik heb er dan ook enorm veel zin in!”