Nieuwe polyvalk voor KZC

Geplaatst op 11-03-2018  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: EB  -  Bron:


Voor komend zeilseizoen is er door de Kralingsche Zeilclub een nieuwe open toerzeilboot gekocht. Hij is ruim, vaart droog en is onzinkbaar. Bovendien is de polyvalk stabiel en heeft hij uitstekende zeileigenschappen. Tal van slimme snufjes vergroten uw zeilplezier en nodigen uit tot langere tochten, bijvoorbeeld door een snelstrijkinstallatie voor de mast en een zeer ruime kuip. Door de bouwwijze (vacuüminjectie), de toepassing van aluminium voor rondhouten en helmstok en het gebruik van kwaliteitsbeslag, is het onderhoud aan deze boot minimaal.

Ontwerp en zeileigenschappen

De lange waterlijn en de vorm van het onderwaterschip maken van de Hoora-valk de snelste onder de polyvalken. Het voor- en achterschot geven de valk extra stijfheid en voorkomen dat er water in voor- of achteronder loopt. Dankzij de rolfok en twee reven in het grootzeil is de Hoora-valk ook bij veel wind uitstekend onder controle te houden. Bovendien zorgt het profielroer ervoor dat de valk zeer licht stuurt. Dat deze boot favoriet is bij zeilscholen vanwege zijn vaareigenschappen, bedieningsgemak en veiligheid, onderstreept nog eens de kwaliteiten van de Hoora-valk.

Veiligheid

Vanzelfsprekend is er bij het ontwerp en de bouw veel aandacht besteed aan de veiligheid. De kuip biedt veel beschutting. Door de brede gangboorden en het hoge vrijboord, is de hellingshoek waarbij er water in de kuip komt zeker 10 graden groter dan van elk ander type polyvalk. Dankzij de dubbele schalen beschikt de Hoora-valk over veel drijfvermogen, ook in de neus zodat de Hoora-valk niet de neiging heeft om in een golf te duiken. Mede hierdoor slaat de Hoora-valk minder snel om ten aanzien van andere polyvalken. Verder is de verdeling van het drijfvermogen zo ontworpen, dat de boot maximaal zelfrichtend wordt.