Samensmelting Zeilbond i.o. en Watersportverbond

Geplaatst op 02-12-2019  -  Categorie: Algemeen

UTRECHT 2 december 2019 - Na constructieve gesprekken tussen de Zeilbond i.o. en het Watersportverbond komt het per direct, in het belang van de zeilsport, tot een krachtenbundeling. Het vernieuwde platform zeilen van het Watersportverbond geeft invulling aan de samenwerking en Max Blom, initiatiefnemer van de Zeilbond i.o., zal daarin een leidende rol gaan spelen.
 
"We delen zorgen, wensen en hebben plannen rond onder andere jeugd- en wedstrijdzeilen. Max Blom beschikt over veel ervaring en een groot netwerk en dat is een directe versterking", aldus voorzitter Harry Wagemakers van het Watersportverbond. 
Blom weet wat hij kan toevoegen en past de eerder gekozen koers graag aan in het belang van de sport: "Het komt nu aan op de mensen, de communicatie, de toon en de wijze van uitvoer, de tijd van langer wachten is voorbij. Wellicht kwam het ‘Zeilbond-initiatief’ te vroeg, maar is iedereen ondertussen wel doordrongen van de noodzaak en het plan, het einddoel blijft leidend terwijl de gevoerde gesprekken met het Watersportverbond mij nu voldoende vertrouwen geven om het doel langs deze weg te bereiken." 
 
Blom zet dus een punt achter de Zeilbond i.o.. Het Watersportverbond maakt momenteel werk van de instelling van vier platforms: Motorboot, Kano, Boardsports en dus Zeilen. Het door Max Blom gestarte Nationaal Platform Jeugdzeilen gaat integraal deel uitmaken van het vernieuwde platform zeilen. De platforms vormen bij uitstek de plek voor het actieve contact met, en de inspraak van aangesloten verenigingen. Het is de bedoeling dat ook andere relevante stakeholders toegang krijgen tot het platform. Voor wedstrijdzeilen kan hierbij gedacht worden aan klassenorganisaties en evenement- en wedstrijdorganisatoren.
 
Het platform zal naast Blom uit nog meer vrijwilligers bestaan met zeker ook een versterking gericht op recreatief zeilen. Peter Burggraaff is bestuurlijk verantwoordelijk voor het platform zeilen en kijkt uit naar de samenwerking met Max Blom:  “Max Blom en ik delen dezelfde passie voor zeilen. Er moet veel gebeuren om de wedstrijdzeilers en verenigingen in Nederland zo goed mogelijk te ondersteunen zodat zeilen leuk, eerlijk, betaalbaar en laagdrempelig is en blijft.”
 
Topzeilen blijft met ‘TeamNL Zeilen’ zelfstandig opereren onder de vlag van het Watersportverbond. Talentontwikkeling vormt een uitdagend thema op het snijvlak van wedstrijd- en topzeilen. Het Watersportverbond en Blom overleggen ook over de toekomstige Nederlandse vertegenwoordiging bij World Sailing.
 
Het platform gaat nauw samenwerken met de werkorganisatie. Directeur Arno van Gerven kijkt alvast vooruit: "Het is belangrijk dat het platform zeilen de afstand naar onze verenigingen en bijvoorbeeld klassenorganisaties verkleint en de betrokkenheid vergroot. Dat hebben we nodig. Het zal best eens spannend worden, dat is alleen maar goed. Het gaat ook echt ergens om en samen komen we er uit."