Watersporters zelf verantwoordelijk voor niet-spoedeisende pechhulp

Geplaatst op 17-08-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Bron:

Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zélf verantwoordelijk om pechhulp te regelen bij niet-spoedeisende situaties. Het gaat hierbij om omstandigheden waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Denk hierbij aan motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden via 0900 – 0111 of VHF-kanaal 16.

Deze nieuwe werkwijze is voortgekomen uit het overleg tussen Ministerie van Infrastructuur en maritieme hulpverleners (bergers), de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Kustwacht. Voorheen kon contact worden opgenomen met de Kustwacht die vervolgens automatisch reddingboten van de KNRM alarmeerde. Vanaf nu zit dat anders. De vergelijking met de situatie op de weg wordt gemaakt; bij autopech, bel je de wegenwacht en niet 112.

Zelf een hulpverlener zoeken
Wanneer de Kustwacht wordt gebeld, wordt een uitvraagprotocol gehanteerd. Op basis daarvan wordt bepaald of de hulpvraag spoedeisend (Search And Rescue) is. Is dat het niet, dan wordt de hulpvrager verzocht om zelf contact op te nemen met een hulpverlener. Bij twijfel over spoedeisend of niet-spoedeisend zal altijd de KNRM gealarmeerd worden. Het kan zijn dat in eerste instantie de hulpvraag niet-spoedeisend is, maar door omstandigheden er toch een noodgeval ontstaat. Dan dient onmiddellijk de Kustwacht geïnformeerd te worden, zodat de noodhulp opgestart kan worden.

Er zijn omstandigheden denkbaar dat de hulpvrager niet in contact kan komen met een hulpverlener. De Kustwacht kan dan de hulpverleners op de hoogte stellen, die vervolgens contact zullen opnemen met de hulpvrager om de gevraagde hulp te bieden.

Keuze in tijdstip van vertrek
Op de site van de KNRM is te lezen dat de redders ook voor niet-spoedeisende hulpverleningen inzetbaar zijn, maar dan zal de hulpvrager zelf de KNRM moeten bellen of via de KNRM Helpt-app assistentie aanvragen. In dergelijke gevallen maakt de KNRM afspraken over het tijdstip en de aard van de hulpverlening, zodat de KNRM vrijwilligers enige keuze hebben in het tijdstip van vertrekken.