Dit zijn de nieuwe maatregelen: horeca dicht, geen teamsport, mondkapjesplicht in de maak

Geplaatst op 14-10-2020  -  Categorie: Algemeen  -  Bron:

Alle eet- en drinkgelegenheden moeten vanaf woensdagavond 22:00 uur de deuren sluiten. Ook wordt sporten in teamverband aan banden gelegd en werkt het kabinet aan een mondkapjesplicht. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de corona-persconferentie.

De maatregelen gelden vooralsnog voor een maand, maar na twee weken wordt de balans opnieuw opgemaakt, vertelde de premier: "Feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown". Ook zal er volgens Rutte strenger worden gehandhaafd op het naleven van de regels.  

Winkels om 20:00 uur dicht
Daarnaast moet de detailhandel om 20:00 uur dicht, behalve de supermarkten. Na 20:00 uur mag geen alcohol meer worden verkocht en is het gebruik van alcohol op straat na dat tijdstip verboden. Koopavonden mogen voorlopig ook niet meer. 

Maximaal 30 personen in ruimte
Voor thuisbezoek geldt een maximum van drie personen per dag en in de buitenlucht mogen groepen niet groter zijn dan vier personen. In zaaltjes of openbare ruimtes zijn maximaal dertig personen toegestaan en dat geldt ook voor de culturele sector. Voor musea en pretparken, waar het publiek in beweging is, verandert niets ten opzichte van de huidige maatregelen. Weekmarkten mogen open blijven. Wel luidt het advies zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken. 

Geen teamsport
Wedstrijden in het betaald voetbal mogen wel doorgaan, maar nog altijd zonder publiek. Verder worden alle competitiewedstrijden en alle teamsporten stilgelegd. Kinderen tot 18 jaar mogen in teamverband wel blijven sporten. In de buitenlucht mag met maximaal vier personen worden gesport, op 1,5 meter afstand. 

Mondkapjesplicht
Het kabinet wil daarnaast een mondkapjesplicht invoeren, maar dat moet juridisch nog mogelijk worden gemaakt. De plicht moet gaan gelden voor publieke binnenruimtes en is voor iedereen boven de 13 jaar oud. 

Uitgestelde zorg
De premier wees in het begin van de persconferentie op de gevolgen van het toenemend aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen, waardoor de reguliere  zorg in de knel komt. ”Uitgestelde zorg leidt tot enorm veel gezondheidsschade.”